Seřaďte dle těchto kritérií:

Kosmetické suroviny

Strana:  1 2   další »

AHA ovocné kyseliny

Autor: Markéta  •  Vydáno: 6.2.2018 23:51  •  Přečteno: 605x  •  Hodnocení: 75%

Biomimetické peptidy

Autor: Markéta  •  Vydáno: 1.1.2017 19:26  •  Přečteno: 871x  •  Hodnocení: 75%

Retinol

Autor: Markéta  •  Vydáno: 17.11.2016 22:17  •  Přečteno: 1303x  •  Hodnocení: 90%

Urea

Urea neboli močovina je organická látka odvozená od amoniaku a plní významnou roli v biochemii mnoha organizmů. V lidském těle je hlavním konečným produktem metabolizmu bílkovin. Je vylučována močí a v malé míře také potem. Jiní živočichové vylučují další deriváty amoniaku - např. kyselinu močovou.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 15:12  •  Přečteno: 553x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Mycí látky

Látka nebo směs, které mají dobře umývat, musí mít schopnost rozptylovat tukové složky (maz a na něj vázané nečistoty ve vodě). Odborně tyto látky nazýváme tenzidy. Hromadí se na rozhraní tuku a vody, přičemž snižují povrchové napětí, které je mezi nimi. V chemii najdeme řadu látek a směsí, které mají mycí účinky, ale jen některé se využívají v kosmetice, protože musí splňovat několik podmínek.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 15:00  •  Přečteno: 326x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Minerální oleje v kosmetice

Minerální nebo parafínový olej? Oba výrazy jsou shodné. Především ve farmaceutické terminologii se používá slovní spojení paraffinum liquidum, v kosmetice se více vžilo označení mi-nerální olej, které se používá především v USA (mineral oil). V kosmetických přípravcích prodávaných na území EU nese minerální olej jednotné označení Paraffinum Liquidum. Kromě tekutého minerálního oleje existuje i pevná varianta - parafín, která se v kosmetice používá například pro parafínovéh zábaly na ruce.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 14:05  •  Přečteno: 376x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Polysacharidy

Polysacharidy

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:57  •  Přečteno: 273x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová  Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující látka, která se v organizmu nachází většinou jako sodná nebo jiná sůl, prosazuje se spíše tedy označení hyaluronan či hyaluronát. Z chemického hlediska se jedná o polysacharid s atomem dusíku v postranním řetězci a patří do velké skupiny glykosaminoglykanů. Kyselina hyaluronová tvoří jednu z hlavních složekmezibuněčné hmoty. V lidském těle ji najdeme např v kloubní tekutině nebo v kůži v její druhé vazivové vrstvě - škáře. Věkem této substance ubývá, naše plěť tedy ztrácí pružnost a elasticitu, což vzniku vrásek a dalším projevům stárnutí pokožky.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:55  •  Přečteno: 310x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Vitamín E

Vitamín EVitamin E patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Dále do ní řadíme vitaminy A, D a K. Tokoferoly – vitaminy E tvoří skupinu, z níž nejvýznamnější je alfa tokoferol. Má silné antioxidační účinky, tj. brání vzniku volných kyslíkových radikálů, které poškozují mimo jiné tukové dvojvrstvy kožních buněk (membrány) v kůži.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:43  •  Přečteno: 263x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Jojobový olej

Jojobový olejJojobový olej se získává ze semen byliny jojoby (lat. Simmondsia chinensis). Jojoba je vzrůstem středně vysoký keř. Jeho domovinou jsou suché oblasti jižních států USA, zejména Kalifornie, Nevady (Mohavská poušť), ale také přilehlých oblastí Mexika. Některé indiánské kmeny využívaly olej ze semen jojoby pro léčbu popálené kůže.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:42  •  Přečteno: 688x  •  Hodnocení: 100%

Fenoxyetanol

Fenoxyetanol je konzervační látka, kterou jsme nahradili původně používané parabeny. Ty se v naší kosmetice již nevyskytují. Z chemického hlediska se jedná o jeden z mnoha alkoholů, tj. látek, které vznikají náhradou jednoho nebo více vodíku v uhlíkatém řetězci hydroxyskupinou (-OH). Řada z nich má výborné antimikrobiální účinky (např. etanol nebo fenoxyetanol), ale také hydratační nebo změkčující vlastnosti (např. glycerin ). Ve vyšších koncetracích však mohou i dráždit.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:39  •  Přečteno: 272x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Kyelina azelaová

Kyelina azelaováKyselina azealová je nasycená dikarboxylová kyselina s devíti atomy uhlíku v molekule.V přírodě vytváří kyselinu azelaovou kvasinka Malassezia furfur, běžně je přítomna v obilí, ovoci , zelenině i lidském organismu.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:37  •  Přečteno: 370x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Bílkoviny

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:28  •  Přečteno: 208x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Melatonin

Melatonin se stal v posledních letech doslova hitem především v přípravcích pro podporu růstu vlasů. Na rozdíl od řady jiných látek, je účinnost melatoninu pro růst vlasů vědecky podložena. Melatonin se přirozeně vyskytuje v rostlinných i živočišných tělech.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:25  •  Přečteno: 282x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Sůl z Mrtvého moře

Sůl z Mrtvého moře

Autor: Markéta  •  Vydáno: 25.5.2016 13:15  •  Přečteno: 345x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Strana:  1 2   další »