Seřaďte dle těchto kritérií:

Nemoci kůže

Strana:  1 2   další »

Alopecie

AlopecieStále časteji se setkáváme s problematikou zvýšeného padání vlasů. Tento problém trápí lidstvo již od pradávna. Již ve starém Egyptě jsou zmiňovány léčitelské postupy, které mají vypadávání vlasů zabránit. Od té doby naše vědecké znalosti pokročily. I tak však tento problém sužuje a velmi frustruje velké množství pacientů.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:19  •  Přečteno: 342x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Vitiligo

VitiligoVitiligo je získané kožní onemocnění charakterizované ložiskouvou ztrátou pigmentu. Projevuje se mléčně bílými ostře ohraničenými svrnami na kůži , ve kštici nebo na sliznicích.Název pochází z latiny ze slova vitium (vada ) a viteli (bílá barva).

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:17  •  Přečteno: 420x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Strie - příčina a léčba

Strie - příčina a léčbaStrie, strije, pajizévky neboli taky odborným názvem striae distensae - to vše můžeme označit jako stav, kdy ve škáře ( jedna z vrstev kůže) vznikají praskliny podmíněné přetržením neboli rupturou vláken vaziva. Tímto problémem trpí až 85% žen v těhotenství,70% dospívajících dívek a 40% chlapců. Strie jsou především kosmetickým problémem, mohou však doprovázet i některá onemocnění.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:13  •  Přečteno: 424x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Solární dermatitida, alergie na slunce

Solární dermatitida, alergie na slunceJako fotodermatozy označujeme onemocnění kůže způsobená působením světelných paprsků

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:12  •  Přečteno: 405x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Seborhoická dermatitida

Seborhoická dermatitidaSeboroická dermatitida (dále SD) (synonyma: seboroický ekzém, dysseboroická dermatitida, morbus Una) je recidivující chronické onemocnění kůže s projevy zánětu zejména v místech zvýšené tvorby mazu. Jde především o oblast obličeje. vlasaté části hlavy a horní části trupu. Charakteristické pro ni je olupování v mastných žlutavých šupinách a většinou i zarudnutí.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:09  •  Přečteno: 16319x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Plenková dermatitida - opruzeniny

Plenková dermatitida - opruzeninyPlenková dermatitida je jedním z nejčastějších kožních zánětlivých onemocnění kojenců a batolat. Nejčastější výskyt je mezi 9. a 12. měsícem věku, kdy si tyto obtíže prodělá téměř 50 % všech dětí.

Autor: Markéta  •  Vydáno: 24.5.2016 15:06  •  Přečteno: 478x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

PERIORÁLNÍ DERMATITIDA – "Nemoc letušek"

PERIORÁLNÍ DERMATITIDA – "Nemoc letušek"Periorální dermatitida je chronické recidivující kožní onemocnění, které je charakterizované tvorbou drobných, živě růžových pupínků (papuly) o velikosti 1-2 mm na zarůžovělé spodině. Na povrchu pupínků je patrné jemné olupování. Tento obraz může být někdy komplikován i tvorbou malých puchýřků nebo hnisavých pustulek ( zánětlivě změněné pupínky s hnisavou čepičkou).

Autor: Markéta  •  Vydáno: 23.5.2016 14:23  •  Přečteno: 562x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Lupy a seboroická dermatitida

Lupy a seboroická dermatitidaVlasy měl krásné, plavé, padaly mu po ramenou a šíji až téměř k půli zad. Díky rodové dispozici se bohatě vlnily, a tak byly dost možná ještě delší. Jen jedna věc trápila urozené vlasy již od dětství. Sotva mu je umyli, brzy se objevily malé bílé šupiny. Čím více jich bylo, tím více ho hlava svědila a on si ji často rozškrábal až do krve. Král – dítě, Ladislav Pohrobek, dle všeho trpěl známkami seboroického ekzému. Jak banální choroba v porovnání se skutečnou příčinou jeho smrti, kterou mu v pouhých 19 letech byla leukémie. ( Vladimír Liška,Osudy mocných, Brno, Listy, 1991)

Autor: Markéta  •  Vydáno: 23.5.2016 14:16  •  Přečteno: 391x  •  Hodnocení: Dosud nehodnoceno

Strana:  1 2   další »